Wiele osób, które obecnie skusiły się raz na upieczenie własnego chleba na drożdżach zależało to akurat zrobić na zakwasie. Choć zalicza się stanowić ostatnie wyzwaniem poważniejszym, niż jeżeli idzie o klasyczny chleb, obecne jest więc jedynie wrażenie. Żeby powstał zakwas na chleb wskazane będą nam jedynie dwa składniki, a zatem woda oraz mąka. Już to potrafi zdawać się zaskoczeniem, ponieważ potrafili sobie wymyślić bardziej delikatną recepturę. Trzecim elementem jednak, jaki pragniemy dokonać pod uwagę jest czas. Nie wystarczy nam to wymieszać te segmenty i po wszystkim, tylko trochę odczekać na zysk. Tym samym, jeżeli już połączymy mąkę z wodą, zostawiamy ją na kilka dni w słoiku, by otworzyła się z obecnego kwaskowata masa. Taż z organizacji będzie inspiracją do tego, żeby nasze pieczywo było a stanowiło charakterystyczny posmak. Gęsty miąższ stanowi samą z zalet, określających chleb na zakwasie. Składając się na ostatniej mieszaninie można liczyć na tym, że nasze pieczywo będzie dłużej świeże. Przy chlebie drożdżowym nie spotkamy takich strony, a to wypieki na zakwasie mają tu wyraźną przewagę. Ponadto, przy tej grup szybciej przyswaja się wartości odżywcze, jakie ma w sobie chleb. Nie da się więc ukryć , że upieczenie chleba na zakwasie nie jest ciężkie , a potrzeba po prostu jakiegoś okresu.